Crack the material

Juni 2018

Bij het zagen en boren verzamelen we nogal wat boorslib. Eerlijk is eerlijk, we gooien het allemaal weg. Da’s nou niet bepaald duurzaam natuurlijk, maar tot nu toe doet iedereen dat zo. In Duitsland echter is het al langer verboden en we kunnen er wel op rekenen dat dit in Nederland straks ook het geval zal zijn.

Het zou mooi zijn als wij ook voor het boorslib een nieuwe bestemming weten te vinden. Als dat lukt zijn we sowieso de eerste die dat lukt, maar nog mooier is als we van de nood een deugd maken en van dit boorslib een nieuwe grondstof maken. Je moet er echter wel achter zien te komen wat je nu met dat boorslib kunt doen. Wat voor grondstof kun je er van maken? We pakken het deze keer creatief aan. We hebben een hackaton georganiseerd met studenten van de Willem de Kooning Academy uit Rotterdam.

De uitkomsten daarvan zijn een mooie opstap voor chemie studenten om met de samenstelling van het slib nieuwe grondstoffen te ontdekken. Dat is iets wat op dit moment gebeurd. In oktober volgt dan een tweede hackaton waarin we nieuwe producten proberen te ontwerpen met deze nieuwe grondstof.