Casco uit een flat zagen

Mei 2019

Voor de firma Dusseldorp hebben wij al meerdere bijzonder projecten mogen doen. Net als Vis Groep werken zij hard aan duurzaamheid en zijn bereid te expirimenteren. Het was dus wel logisch dat wij elkaar weer troffen op het bijzondere project SuperLocal in Kerkrade.


In het kort is het project SuperLocal een samenwerking van meerdere partijen die in Kerkrade een drietal flats geheel of gedeeltelijk verwijderen, nieuwe huizen bouwen en dat alles op een aantal duurzame en expirimentele manieren. Het voorziet ook in een demografisch vraagstuk dat hoort bij de krimpregio Parkstad Limburg, waar Kerkrade een onderdeel van is. Er komen steeds minder mensen te wonen, dus hoe maak je met een bouwopgave, van veel woningen minder woningen. Dat kan bijvoorbeeld door van drie flats een aantal rijtjeswoningen te maken.

Voor Vis Groep betekent dat enorm veel zaagwerk. Omdat wij reeds een naam hebben opgebouwd in re-use van beton door middel van betonzagen (denk aan onze inspanningen in Blue City), was onze aanwezigheid verklaarbaar. De twee meest in het oog springende onderdelen waren het afzagen en afhijsen van de ballustrades en het uitzagen van complete casco’s uit de flats.


et name dat laatste trok enorm de aandacht en de pers was ook op volle oorlogssterkte uitgerukt. Na het loszagen van het casco werd het 110.000 kg wegende gevaarte met een 750 tons kraan van de tiende etage afgetild en op de rond weer neergezet om afgebouwd te worden tot nieuwe woning. De volgende dag is dat met de tweede woning gedaan. De tijd zal leren of dit vaker gaat gebeuren.


Van dit alles hebben wij een film gemaakt die te zien is op deze site en uiteraard op ons eigen YouTube kanaal.